Forum Settings
       
This Forum is Read Only

First Impressions + Graphical QuestionFollow

#1 Nov 30 2010 at 3:10 AM Rating: Decent
Scholar
*
74 posts
Hey all!

So i purchased FFXIV yesterday, and i must say i've only played about a hour,
and this was just for figuring everything about etc.

Buut: My first Impression about the game is very positive! I like the way they
put the first bits together. And the cutscenes are fun to watch.


**Just a small thing i noticed, i switched back to 1280x800 to run the game
all smooth instead of 1680 - But im experiencing a kind of .. Glitchyness
when i turn the camera (Right mouse). Its not as smooth as it should be,
Same for when im just moving, and in the middle of the screen i see
some ______________________ lines, im not sure what its called, artifacts/glitches?

I was wondering if this is because of my Hardware/software, or if this is on SE's
side.


Thanks!!
#2 Nov 30 2010 at 6:21 AM Rating: Decent
Scholar
Avatar
***
2,536 posts
Have you tried updating your drivers and directx to the latest?

____________________________
FF11 Server: Caitsith
Kalyna (retired, 2008)
100 Goldsmith
75 Rng, Brd
Main/Acc
Exp/Hybrid
Str/Attk
Spam/Others
#3 Nov 30 2010 at 6:27 AM Rating: Decent
Scholar
*
74 posts
Thanks for your Reply!

I recently installed Windows 7 on the computer, and i did install
the GFX drivers, Buuut .... i didn't install any Direct X Drivers,
Windows 7 prolly did install them since i can just play everything,
but if its the latest... Not sure
#4 Nov 30 2010 at 6:30 AM Rating: Decent
Scholar
35 posts
Odd, what video card are you using? Maybe a certain card has some trouble with the game? It's worth a google. And also if there's artifacting involved you might want to check how hot the cards getting to make sure it's not a cooling problem.
#5 Nov 30 2010 at 6:35 AM Rating: Decent
38 posts
to me it sounds like vsync issue
make sure its enabled (if available, i dotn rmember) in the config
#6 Nov 30 2010 at 7:10 AM Rating: Good
Sage
*
77 posts
What server are you currently on? If you're on istory i have a pearl waiting for you.

Make sure you take the time to smell the flowers a bit.
#7 Nov 30 2010 at 8:13 AM Rating: Decent
Scholar
*
74 posts
Thanks alot for the offer Zhinse! But i already got a offer at Cornelia with the guild: Divine Order - So i'll probably head there when im home.

It's nice to have people at the community caring for the Rookies! haha



I have a GTX480 card, a card lots of people use as far as i know in FFXIV, and V-Sync ... hmmm, haven't seen that option yet. Maybe a GFX card option. ill check it out when i get home.
#8 Nov 30 2010 at 8:25 AM Rating: Decent
*
164 posts
Go into your settings and turn off Ambient Occlusion. All of your problems will go away :)
____________________________
Irishclass777 said: crafting is crafting no matter the game just because crafting is a job in ffxiv don't it much change much.


#9 Nov 30 2010 at 8:33 AM Rating: Decent
Sage
**
534 posts
I hear your pain about the graphic issue.

The wife and I have the same PC...both with 5770's. Since beta, we have both had the graphic line/band that goes across the screen. It comes and goes...some areas are worse than others, always the middle or bottom of screen. Happens when running or panning left and right. Overall, on pretty decent settings, the game runs great for both of us. I have tried every combo of settings that I could think of...including of course v-sync on and off.

Nothing has worked...so I have pretty much given up.

I don't think I'm alone...so if anyone has a solution to this...please chime in. Its not a V-sync.
____________________________
Amos Fin - Ultros

#10 Nov 30 2010 at 9:11 AM Rating: Decent
Scholar
*
74 posts
Hey Simool,

That's EXACTLY what i am experiencing! the Lines Horizontally when running and then
turning left or right!

Im gonna try V-sync though, since it did help for some others i came across.


Still sucks ... did you also try to update Direct X? Maybe we are running a lower version. dunno...... gonna check it out tonight. BOO!
#11 Nov 30 2010 at 9:43 AM Rating: Decent
5 posts
Typical VSync problem.

Possible answers :
- VSync force-disabled by driver. Check driver options. Note that VSync force-disable is rarely the defaut, so if you didn't touch anything beforehand you should be ok.
- Refresh rate doesn't match monitor frequency. CRTs do not have this problem.
- Dual-screen setup, make sure you are using primary monitor for FFXIV.
- Most of the time, DVI connection is better than VGA, but I don't know if it has an influence in this case.
This forum is read only
This Forum is Read Only!
Recent Visitors: 16 All times are in CST
Anonymous Guests (16)